Wetsvoorstel Wet werken waar je wilt (recht op thuiswerken) verworpen
28 september 2023
Het wetsvoorstel Wet werken waar je wilt is deze week door de Eerste Kamer verworpen. Dit was tegen de verwachting in; het wetsvoorstel werd in juli 2022 door de Tweede Kamer met een grote meerderheid van stemmen aangenomen.
Uit het verslag van de vergadering waarin door de Eerste Kamer werd gestemd blijkt dat de tegen het wetsvoorstel Wet werken waar je wilt stemmende senatoren het belang van het wetsvoorstel niet inzien en bang zijn dat door het wetsvoorstel de regeldruk voor werkgevers toeneemt.
Was het wetsvoorstel Wet werken waar je wilt wel door de Eerste Kamer aangenomen, dan zouden werkgevers sommige verzoeken om aanpassing van de arbeidsplaats alleen mogen weigeren als acceptatie hiervan naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet van de werkgever kon worden verlangd (belangenafweging). De Wet werken waar je wilt werd daarom ook wel gezien als een grond voor recht op thuiswerken.
Nu blijft het zo dat werkgevers alle verzoeken om aanpassing van de arbeidsplaats mogen weigeren zonder hiervoor een goede reden te hebben. Dit volgt uit de Wet flexibel werken (WFW). De werkgever moet zich natuurlijk wel altijd als goed werkgever gedragen.
Lees de eerdere berichten van Mensch Arbeidsrecht Advocatuur over het Wetsvoorstel Wet werken waar je wilt en de WFW.