Werknemers kunnen verzoeken om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden
22 juli 2022
Op 1 augustus 2022 treedt de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva) in werking. Als gevolg hiervan wijzigt de Wet Flexibel Werken (WFW).
In de WFW wordt opgenomen dat werknemers hun werkgever ook kunnen verzoeken om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden. De werknemer moet dan al wel tenminste 26 weken in dienst zijn.
Voorbeelden van meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden zijn:
- een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
- een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang;
- vaste werktijden.
Werknemers moeten hun verzoek om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden schriftelijk doen.
Werkgevers zijn niet verplicht om in te stemmen met een verzoek om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden maar moeten hier wel schriftelijk gemotiveerd op reageren. Hiervoor geldt een termijn van 1 maand als de werkgever minder dan 10 werknemers heeft en een termijn van 3 maanden als de werkgever groter is. Als een werkgever niet of niet op tijd op het verzoek van zijn werknemer reageert heeft de werknemer recht op de gevraagde arbeidsvoorwaarden.
Na afwijzing van een verzoek om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden kan de werknemer hetzelfde of een soortgelijk verzoek pas na 1 jaar weer doen. De werkgevers mag mondeling op dit nieuwe verzoek reageren als de werkgever minder dan 10 werknemers heeft én zijn motivering gelijk is aan de motivering van zijn beslissing op het eerdere verzoek van de werknemer. In alles andere gevallen moet de werkgever schriftelijk gemotiveerd reageren.